Supermat

Supermat är precis vad det låter som – mat som gör att man mår super. Det är livsmedel som innehåller många nyttiga ämnen som kroppen behöver, och som bidrar till en allmänt bättre hälsa. Två människor som har fördjupat sig extra mycket i ämnet är läkaren Helena Nyblom, som år 2007 gav ut boken Supermat – vägen till ett friskare liv, och John Opsahl, som arbetar med folkmedicin och som också han har gett ut en bok: Supermat – läkande mat från naturens hjärta.Berries_(USDA_ARS)

Nyblom rekommenderar framförallt färgstarka grönsaker, färgstarka frukter och färgstarka bär (helst ska man äta frukt och grönt med olika färger), fet fisk, spenat och nötter. Dessa är livsmedel som vetenskapligen har bevisats ha en positiv effekt för vår hälsa. Anledningen till att hon förespråkar färgglad mat är för att dessa födoämnen ska vara särskilt bra på att rensa våra kroppar från fria radikaler.

John Opsahl tror att supermaten kan stärka vårt immunförsvar, och menar att det är särskilt viktigt att få i sig dessa näringsrika födoämnen idag, eftersom maten som vi äter generellt innehåller mindre näring. Det är därför, menar han, som det är möjligt att vara överviktigt och undernärd på samma gång. Opsahls tre favoriter bland supermaten är rå kakao, spirulina (ett algpulver) och lecithin (en typ av fett).

Det går vissa trender i vad som anses vara den bästa supermaten. För några år sedan talade alla om gojibär. Man kan fortfarande köpa gojibär i de flesta livsmedelsbutikerna i Sverige, men numera är det få som talar om dem. Istället förespråkar nu olika hälsogurus chiafrön. Chiafrön är rika på fiber och hjälper således med matsmältningen. De innehåller också en hög dos av omega-3, aminosyror, järn, kalcium och protein. Chiafröna sväller liksom linfrön när man lägger dem i blöt, och bildar en slemliknande yta. De kan därför användas på en mängd olika sätt, både som en pudding för sig själva, i bröd och på frukostflingor liksom i en smoothie, i en gryta eller på en sallad.

Om du vill skämma bort dig riktigt i vinter ska du med andra ord se till att kosta på dig dessa superlivsmedel, och gärna komplettera det med många myskvällar i ett varmt bad. Om du inte har ett badkar hittar du ett stort utbud på Buildor.se.