GI-inspiration

Att äta enligt GI betyder att man äter mat med lågt glykemiskt index. Mat med lågt glykemiskt index är mat som inte höjer blodsockret alltför mycket. Med ett jämnt blodsocker blir du inte lika hungrig eller sugen, du känner dig mätt och nöjd längre. Det verkar också som att GI är väldigt bra för din kropp. I forskning på olika dieter kammande GI nyligen hem många pluspoäng av forskarna. Så om man är sugen på att testa GI, vad ska man då äta? I den här texten ska vi gå in lite närmare på det. Du får också tips på några GI-rätter som går snabbt att fixa.

giftorm2.se

Köp hem detta

Om du vill börja med GI är det klokt att köpa hem livsmedel som du lätt kan kombinera till GI-vänliga måltider. Här kommer en lista på några livsmedel att alltid ha i skåpen. Det är smart att alltid ha massor av olika grönsaker, köp både färska och fyll frysen med frysta varianter, såsom broccoli, ärtor och wokgrönsaker. Släng ut pasta och byt ut det mot GI-vänlig och proteinrik quinoa. Andra bra proteinkälla är bönor, linser, köttfärs, kycklingfilé, fisk och quornprodukter. Köp även hem creme fraiche, ostar, grädde, majonäs och ägg. Nötter och fröer är också bra att ha hemma, till mellanmål eller att toppa frukostyoghurten med. När du ändå rumsterar omkring i dina skåp kan du passa på att slänga ut allt kolhydratrikt. De riktigt stora bovarna här är pasta, vitt mjöl, socker och ris. Ta också bort halvfabrikat, margariner och lightprodukter. När du äter GI ska du istället satsa på rena råvaror och naturliga fetter. En extra positiv effekt med GI-maten är att du inte längre kommer att äta så mycket kariesfrämjande mat. Det kan spara många kronor hos tandläkare. GI kanske inte räddar dig om du behöver tandreglering, men det minskar med all säkerhet risken för hål i tänderna.

Måltidsinspiration på GI-vis

När du rensat skåpen och fyllt på med nytt kanske du undrar vad du ska laga egentligen? Därför kommer här några enkla tips på snabba GI-måltider. En trevlig GI-frukost är naturell, fet yoghurt (3% fett) som toppas med nötter, frön och en näve bär, till exempel hallon eller blåbär. Omelett är en snabb och god GI-lunch: Knäck två ägg och vispa samman med två matskedar vatten, salt och peppar. Stek i panna på medelvärme till omeletten stelnat. Servera med mycket grönsaker och några skivor skinka. Till middag kan du göra denna GI-vänliga, Provencalska grönsaksgratäng. Servera gratängen med till exempel kycklingfilé eller färsbiffar. Om du blir hungrig mellan målen är en avocado, ett kokt ägg, en bit ost eller en näve nötter ett bra mellanmål. Kom ihåg att både nötter och ägg är lätta att ha med sig i väskan när du är ute på språng. När du har ett bra mellanmål nära till hands så behöver du inte ta dåliga matbeslut när du blir akut hungrig.