Sötning med lågt glykemiskt index

Vanligt vitt raffinerat socker är det absolut värsta vi kan tillföra vår kropp. Det bär skulden till många välfärdssjukdomar och ändå fortsätter vi att stoppa i oss det. Många har idag slutat använda vitt socker men det finns dolt överallt och vi får i oss ungefär 37 kilo per person och år. Ändå är vi mer medvetna och använder mindre synligt socker än för 50 år sedan. Idag får vi i oss lika mycket fast istället för socker i kaffet och hembakt kaffebröd får vi det genom till exempel en energigivande bar som kan innehålla motsvarande sju sockerbitar eller ett glas juice som motsvarar sex sockerbitar.

Sötare än socker

Många undviker vitt raffinerat socker och går istället över till andra sötningsmedel. Steviahandeln har ökat kraftigt bland svenska konsumenter de senaste åren. Många som undviker kolhydrater använder Stevia som är sötare än socker men som inte påverkar blodsockret och är nästan helt kalorifritt. Stevia har använts som sötningsmedel i Sydamerika under hundratals år. Det är blad som torkas och sedan finfördelas, löses i hett vatten och torkas igen till ett vitt pulver. Framställningen går till på ungefär liknande vis som vanligt socker. Stevia kan användas på samma sätt som socker och med samma dosering om det rör sig om mängd, men hälften om doseringen mäts i vikt.

Andra populära sötningsmedel

I köpta livsmedel som nämns som sockerfria används sötningsmedel som till exempel aspartam, sackarin, acesulfam K, xylitol och sukralos. Forskare menar att faran med sötningsmedel är att det är sötare än socker och genom att använda det triggar vi fram ett sockerbehov och man blir beroende. Honung har samma energiinnehåll som socker men något lägre GI. Honung däremot innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter. Sockerarten palatinos som honungen innehåller har visat sig öka fettförbränningen och kan därmed göra att man till och med går ner i vikt. Kokossocker som också har naturligt ursprung innehåller många näringsämnen och är rik på smak.