Mat för en frisk mun

Att maten vi äter påverkar vår munhälsa är inte konstigt eftersom allt vi äter måste passera genom munnen. Om man äter fel mat kan det resultera i en rad olika problem med munnen, men det finns också saker man kan äta som hjälper munnen att hålla sig frisk.

Ett problem som många kämpar med är dålig andedräkt. Faktum är att man räknar med att så många som en fjärdedel av befolkningen har problem med andedräkten – även om många inte vet om det själva. Det är inte heller konstigt att så är fallet, eftersom man har en enorm mängd olika bakterier i munnen, och hela 92 av dem kan ge dig dålig andedräkt. För att få bukt med dålig andedräkt finns det vissa saker man ska undvika att äta. Det gäller till exempel kött, fisk och mjölkprodukter. Proteinerna i dessa livsmedel bryts ned av bakterierna i munnen, och då frigörs svavelföreningar som luktar illa. Man bör också undvika att dricka alkohol, eftersom alkohol torkar ut munnen. Saliv behövs för att motverka dålig lukt i munnen, och en uttorkad mun har mindre saliv. Dålig andedräkt kan dock också bero på andra saker än vad du äter, till exempel sjukdomar eller allmänt dålig munhygien, och om du känner att du behöver ytterligare hjälp och råd för att bli av med din dåliga andedräkt kan du kontakta en tandläkare. Du hittar en tandläkare i Stockholm på Varden.se.teeth-887338_640

Det man däremot inte ska undvika, utan snarare använda mer av, är olika kryddor. Kryddor som kan hjälpa mot dålig andedräkt är till exempel färsk persilja, koriander och dragon. Kardemumma är också en bra krydda som fungerar bakteriedödande, och denna kan med fördel användas genom att bara skölja runt den i munnen. Man kan också tugga på kaffebönor eller ingefära.

Något annat som sägs kunna förbättra munhygienen och även ge vitare tänder i längden är oil pulling. Oil pulling är en gammal metod inom ayurvedisk medicin, och sägs hjälpa till att döda bakterierna i munnen. Det ska också dra ut gifter ut munhålan. Anhängare till metoden menar att den också kan hjälpa till med hälsoproblem helt orelaterade till munnen, till exempel infektioner och ledsmärtor.