Mat för en orolig mage

Magen är kroppens mittpunkt, och mycket ofta är magens hälsa sammankopplad med vår generella hälsa: om magen inte mår bra, mår inte vi bra, och om vi är stressade eller oroliga, kan det märkas i magen. När en apotekskedja frågade sina kunder om deras magar, uppgav mer än hälften att de hade problem med magen. Det allra vanligaste var gaser och uppsvälld mage. Om du har problem med gaser i magen kan du tala med en läkare för att få hjälp och råd med hur du kan äta för att må bättre, och kanske för att utreda om det finns någon mer allvarlig bakomliggande orsak. Om du vet med dig att du har varit stressad eller ätit dåligt eller på oregelbundna tider kan det dock räcka med att följa råden nedan för att magen ska bli bättre.diagram-41638_640

Sjuksköterskan Maria Jernsdotter Björklund har själv använt en metod som hon kallar för bomullsmetoden för att bli av med magbesvär, och denna metod har också hjälpt hennes patienter. Den går ut på att man under några dagar låter magen vila genom att äta sådana livsmedel som ”lägger sig som bomull” i magen, och är snälla mot magen. Detta kan vara till exempel havregrynsgröt, grönt te, banan, kokt fisk, potatis, avokado, rotfrukter och broccoli. Det handlar med andra ord inte om något diet; man ska äta sig mätt. När magen sedan har fått lugna ned sig kan man prova att långsamt lägga till ett livsmedel i taget, för att kunna utröna vad det är som ens mage reagerar på. Vanliga tjuvar är laktos, vitt socker, gluten, rött kött, kaffe och nikotin, men alla magar är olika och det kan vara något helt annat som just du reagerar på. Genom att systematiskt gå igenom olika livsmedel lär man känna sin mage, och kan undvika det som skapar problemen.

I samband med ”bomullskuren” kan det vara bra att också lugna ned sig själv, särskilt om man misstänker att stress är ett av problemen som orsakar magsymptomen. Det kan vara bra att ta ledigt några dagar, gå på promenader och varva ned, för att ge magen en så god chans som möjligt att återhämta sig.