Mat för att bygga muskler

Att det är hälsosamt att träna håller nog de flesta med om, men ibland kan man vilja mer med sin träning än att bara behålla hälsan. Vissa tränar till exempel med målet att få bättre kondition, och mäter sina framsteg i hur snabbt de kan springa en viss sträcka, eller hur långt de klarar av att springa. Andra tränar för att gå ner i vikt. För ytterligare andra är målet istället att gå upp i vikt, och att bygga muskler. För varje individuellt mål måste man anpassa inte bara träningsformen, utan också maten man äter.800px-Rueda_de_los_alimentos

De flesta känner till exempel sannolikt till att man bör äta fettsnålt och färre kalorier än normalt om man försöker gå ner i vikt. När man bygger muskler gäller det istället att ge kroppen tillräckligt med näring med den mat man äter – man kan kanske behöva äta mer än man gör normalt. Efter ett träningspass (oavsett om det inte var styrketräning) är det till exempel viktigt att äta något redan inom 30 minuter efter avslutat pass. Det beror på att kroppen under och efter träning håller på att bryta ned kroppen. Om man inte äter något efter träningen fortsätter den nedbrytningsprocessen, vilket kan göra att träningen snarare har negativ effekt än positiv. Att äta något efter träning stoppar nedbrytningsprocessen och gör att kroppen kan börja bygga upp den igen. Bra mat efter träning är till exempel en drickyoghurt och en banan – något som innehåller de snabba kolhydrater, det fett och det protein som kroppen behöver.

Även vid dagens tre vanliga måltider bör man tänka på att anpassa sin kost för att få ut det bästa resultatet av sin träning. Det allra bästa sättet att få i sig allt man behöver är att äta en varierad kost: en tredjedel av tallriken bör bestå av proteinrik mat, som kött, fisk eller ägg, en tredjedel av kolhydrater som pasta, ris eller bulgur, och en tredjedel av grönsaker. En vanlig missuppfattning är att man bygger muskler snabbare om man äter mer protein, men detta stämmer inte. Med en varierad kost får man i sig fullgott med protein även för att bygga muskler.

Om du vill lära dig mer om vilken mat du bör äta för att bygga muskler kan du läsa boken Muskelmat av Hannah Runsten. Den finns bland annat att köpa på Plusbok.se.