GI – Glykemiskt index

GI eller Glykemiskt index är ett sätt att beräkna den effekt olika livsmedel har på blodsockervärdet. Det finns olika dieter som grundar sig på att rekommendera mat utifrån de GI-värde livsmedel. Här fokuserar man på kolhydraternas värden – snabba eller långsamma kolhydrater. I de så kallade GI-dieterna rekommenderas att man helt undviker de snabba kolhydraterna.

 

En missuppfattning
Ofta utgår man från GI-värdet på en råvara då ett dietförslag konstrueras. Det önskvärda är ett långsamt upptag av kolhydrater vilket leder till en långsam blodsockerhöjning.

Då är det mer korrekt att utgå från livsmedlets struktur. En mer tjock pasta som tagliatelle, inte sådant som snabbmakaroner, leder till mer långsamt upptag, eftersom matspjälkningen går långsammare än om man använt det mjöl pastan är gjord av till att koka gröt. I gröten kommer matspjälkningsenzymerna åt de lösta stärkelsemolekylerna snabbare.

Dock kan det här röra sig om en missuppfattning då exempelvis potatismjöl som ju är ren stärkelse numer kallas resistens stärkelse som har en positiv påverkan.

Snabba kolhydrater som har ett högt GI-värde, är de som relativt snabbt bryts ner vid matspjälkningen. Det finns GI-tabeller fast de utgör inte någon bra grund för att skapa en näringsriktig kost. Numer anses det vara bättre att prata om snabba respektive långsamma livsmedel.GI – Glykemiskt index 1

 

Inte alltid att ett högt GI är mindre bra
Potatis har tilldelats ett högt GI-värde fast om den kokas och sedan äts då den har kallnat blir GI-värdet lägre. Dessutom bör man uppmärksamma att det ofta är så att man äter en mindre mängd potatis relativt proteinkällan än vad som är fallet med exempelvis en pastarätt där pastan kan sägas ha huvudrollen. Vilket är viktigt att ta hänsyn till då man beräknar GI-värdet i en rätt. Man bör då även beakta mängden av den specifika kolhydraten, om den är den snabb eller långsam samt i vilken form den tillagas. Viktig att notera är också om det serveras färska grönsaker till rätten, som till exempel vitkålssallad eller råkost då det påverkar matspjälkningsprocessen på ett positivt sätt. Det finns gi-recept som inspiration till maträtter för den som önskar äta efter GI-metoden.