Resistent stärkelse är ett begrepp som förekommer i debatten kring GI-metoden och LCHF-dieter. Vad är då resistent stärkelse? Resistent stärkelse är en slags fibrer. I motsats till vad man tidigare trott, resulterar ett intag av resistent stärkelse inte i en förhöjning av blodsockervärden. Istället färdas de utan att spjälkas till glukos av enzymer i mun och magsäck för att så småningom tas upp av tarmluddet i tunntarmen till tjocktarmen var den omvandlas till energi av de goda tarmbakterierna som lever där. De snälla tarmbakterierna bryter stärkelsen till korta fettsyror som smörsyra. Den processen är tillgodo för cellerna på insidan av tjocktarmen. Likaså hjälper det för att hålla ett tillräckligt surt pH-värde för att mota och eliminera de farliga bakterierna som kan få fäste i tjocktarmen.
Positiva effekter
Att inta resistent stärkelse, företrädesvis från potatismjöl kan förbättra insulinresistensen och därmed minska de blodsockersvängningar som är så typiska för typ 2 diabetiker och de som lider av det så kallade metabola syndromet.
Möjligen kan resistent stärkelse leda till mättnadskänslor och därmed eventuellt även vara ett sätt att underlätta viktminskning.
Resistent stärkelse = fiber
I de flesta GI-tabeller räknas potatismjöl till kolhydrater istället för fibrer, som det i en gentlig mening handlar om.
Symptom vid brist på resistent stärkelse
Vid brist på resistent stärkelse i tjocktarmens miljö kan de goda tarmbakterierna använda glukos från blodet som energikälla. Signalerna från tjocktarmen med då den är utsatt för brist på resistent stärkelse gör att pH-värden blir mer basiska vilket leder till tillväxt av de skadliga bakterierna på bekostnad av de goda. Det i sin tur leder till leptin- och insulinresistens.
Något som kännetecknar intag av dagens västerländska kost. Något som även gäller en strikt LCHF-kost utan vare sig grönsaker eller rotfrukter med lösliga fibrer.
Negativa effekter
Att utesluta resistent stärkelse ur sin kost kan dessvärre leda till tarmcancer. Framförallt för de som äter mycket rött kött. Alltså kött från nöt, fläsk, lamm, älg och andra typer av rött kött.
Med resistent stärkelse reduceras den risken. Lätt att bjuda på en kall potatissallad till rostbiffen, eller hur?
Smörsyra, som produceras med hjälp av de goda bakterierna som får näring av den resistenta stärkelsen, motverkar att skador uppstår i tarmcellernas arvsmassa. Därmed förhindras också cancercellerna att delas och förökas. Fiberrik kost, har allmänt sett motsvarande effekt.
Ett par matskedar i ett glas vatten – svårare än så är det inte.