Sötsaker, choklad och kex hamnar lätt i korgen vid veckohandlingen. Diabetes, åderförkalkning, hjärtinfarkter och fetma sägs ha samband med blodsockret. Eftersom vi vet att det är så farligt, varför stoppar vi i oss socker? Det finns inte en enda långsiktig positiv effekt på hälsan av socker. Kan det vara så att de flesta av oss är mer eller mindre beroende av socker? För att komma tillrätta med detta finns det bara ett alternativ, och det är att helt och hållet sluta med socker. Allt dolt socker måste också bort ur kosten och det innebär även i sådant som vi inte tänker oss innehåller socker, som ketchup, torkad frukt och såser.
Att bli sötsugen
Hur många gånger känner man inte sötsuget komma efter middagen? Att GI-metoden minskar suget efter det vi inte äter är det många som intygar. Genom att helt ta bort socker ur kosten minskas också behovet. Vägen dit kan kännas lång, men det är den enda vägen och det finns inga genvägar. Du måste helt enkelt avgifta dig själv. Ta itu med det redan idag och skjut inte upp det till måndag eller nästa månad. Bestäm dig för att anteckna det du äter och lägg märke till när du blir sötsugen. Analysera dig själv och försök förstå att det troligtvis finns ett samband med ditt sötsug. Är du ledsen över något eller är det samma tidpunkt varje dag som sötsuget kommer?
GI och LCHF
Både GI-metoden och LCHF-dieten går ut på att undvika socker och kolhydrater. Dessa dieter kommer efter en tid att ta bort ditt sockerbehov. När du har blivit av med ditt sockerberoende kommer ditt liv att te sig helt annorlunda. Pendlande blodsockernivåer kan ge minskad lust till sex. Minskade sexuella aktiviteter kan skapa problem i förhållandet som i sin tur orsakar stress. Sötsuget ökar vid stress. Det handlar alltså om ohälsosamma kedjereaktioner som får oss att må dåligt. Om du har svårt med att sluta med socker kan du kanske öka de sexuella aktiviteterna istället. Kolla in vuxen.se och se om något hjälpmedel där kan hjälpa dig till ökad lust. Du måste göra allt för att bryta den onda kedjan.